Interviews Theater

Amara (19): “ Ik wil mensen wel met vragen achterlaten die ze voor zichzelf kunnen invullen”

Amara deed in 2018 mee aan Kunstbende in de categorie Taal na aanraden van haar docent. Het was meteen raak, want ze stond later dat jaar op het Kunstbende Young Creators Festival als winnaar van Zuid-Holland. De finaleplek smaakte naar meer want dit jaar deed ze, ondanks minder ervaring, mee aan de categorie Theater. Ook daar won ze de voorronde en uiteindelijk zelfs de finale.

Amara studeert de Creative Writing ArtEz opleiding in Arnhem en heeft ook de Dansacademie in Rotterdam gevolgd. In de dansstudio van ArtEz oefende ze voor de spiegel haar monoloog voor de voorronde. Ervaring had ze als spoken word-artiest al genoeg, maar het theateraspect waren nog onbevaren waters. Haar monoloog bracht haar naar de finale, Kunstbende Live.

Amara: “Ik had de voorronde gedaan en een van de leerlingen van de theaterdocenten-opleiding, ook op ArtEz, ken ik toevallig. Die had gehoord dat ik naar de finale was en vroeg of hij me nog kon helpen met voorbereiding. Ik heb één ochtendje met hem gezeten en dat heeft mijn act echt naar het volgende level gebracht. Dit was letterlijk de dag voor de finale.

De één-op-één-sessie was duidelijk een succes, want de jury op Kunstbende Live kroonde Amara uiteindelijk tot winnares. Maar makkelijk was het voor Amara niet. “Ik kan wel zeggen dat ik plankenkoorts heb, dus ik laat het nu ook gewoon toe. Ik probeer zoveel mogelijk alleen te zijn van tevoren zodat ik andere mensen niet aansteek met m’n zenuwachtige gedoe. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik totaal achter m’n act sta, dat ik m’n act ken, en verder is het gewoon een kwestie van doen op dat moment.”

Het had niet veel gescheeld of Amara had nooit meegedaan aan Kunstbende. Amara vertelt: “Ik was eigenlijk niet zo’n fan van kunstwedstrijden. Hoe kun je objectief beslissen wiens ‘kunst’ beter is? Maar ik kreeg een schrijfopdracht voor school en mijn leraar ving daaruit op dat ik buiten school ook veel met schrijven bezig was en raadde me toen aan om me in te schrijven. Ik had veel respect voor haar mening dus als zij het zei dan moest het wel een goed idee zijn, toen had ik me in 2018 ingeschreven voor categorie taal. De rest is geschiedenis.”

Een monoloog schrijven komt niet zo één-twee-drie. Maar voor Amara is het al wel vaak meteen duidelijk waar ze met haar act heen wil, en hoe ze het voordraagt.

“Als ik gewoon het gevoel waar ik de tekst mee in ga of de boodschap volledig kan overbrengen zoals ik het bedoel, ben ik tevreden. Maar zonder te veel in te vullen, want ik wil niet het pakketje full-circle afleveren. Ik wil mensen wel met vragen achterlaten die ze voor zichzelf kunnen invullen. Op het moment dat ik die balans heb gevonden tussen mijn ding overbrengen en ruimte overhoudt voor het publiek om zich in te plaatsen ben ik pas blij met mijn act.

Volgens Amara is meedoen met kunstwedstrijden, ondanks haar eerdere mening, wel goed geweest voor haar carrière. Ze vertelt: “De belangrijkste reden om mee te doen met Kunstbende is netwerken. Je leert zo je toekomstige collega’s kennen: Zowel je eigen generatie, maar ook de al gevestigde generatie, zoals juryleden en coaches. Die zien jou, en als je het goed doet dan willen ze je ook helpen met groeien en op plekken neer zetten waar je kan groeien. Kunstbende is niet idols waar je binnenkomt met een nummertje op je buik, maar je wordt er behandeld als een mens, als individuele kunstenaar, en de aandacht die je krijgt is gewoon heel bijzonder.”