Interviews Fashion

Ploen (18): “Ik wil met mijn collectie aandacht krijgen voor onzichtbare ziektes”

Ploen Mevis deed in 2020 mee aan Kunstbende Limburg met de categorie Fashion. Ze won met haar eigen ontwikkelde lijn de voorrondes en deed vervolgens mee aan de landelijke finale op Kunstbende Live, waar ze uiteindelijk de eerste prijs mee won. 

Ploen vertelt: “Het verhaal achter mijn collectie is het zichtbaar maken van onzichtbare ziektes. Omdat mensen met dit soort ziektes zelden de erkenning krijgen die ze verdienen of nodig hebben. Het is om aandacht te krijgen voor deze onzichtbare ziektes, door ze zichtbaar te maken via fashion.”

Haar lijn liet een blijvende impressie achter bij de jury, bestaande uit onder andere Frans Ankoné en Klaske Duin (winnares Kunstbende Fashion 2019) die haar uiteindelijk tot winnaar kroonde.

Het was niet de eerste keer dat Ploen mee deed aan Kunstbende: “In het begin wilde ik meedoen aan Dans, Taal en Theater maar uiteindelijk werd het voornamelijk Fashion. Het eerste jaar dat ik mee deed was 2014.”

Van jongs af aan hield Ploen zich al bezig met fashion. Zo moest en zou ze haar eigen communiejurk maken. Ze kreeg weliswaar hulp van haar moeder, maar steeds meer ging ze zelfstandig aan de slag.

Ploen: “Ik heb nooit naailes gehad maar gewoon gekeken naar kleren, hoe het in elkaar zit, en zo zelf geprobeerd het na te maken. Heel vaak lukte dit niet, want zo makkelijk bleek dat niet te zijn. Maar op een gegeven moment kom je er achter hoe dingen werken en lukt het wel.”

Ploen stond eerder ook al op de finale van Kunstbende. Ze vertelt:

“Er zit voor de voorbereiding van voorrondes altijd veel stress in het daadwerkelijk maken van het product. Het komt vaak op last minute werk aan omdat ik altijd verkeerd inschat hoeveel tijd er in gaat zitten. Op de dag voor de voorrondes kom ik er dan bijvoorbeeld nog achter dat het niet af is. Ook heb je zelf natuurlijk een groep modellen nodig waar je goed mee overweg kan; moet je vaak en veel passen; je moet zelf ook de choreo in elkaar zetten; en vanaf het begin af aan moet je al weten wat je neer wilt zetten als eindproduct. Dus je moet ook al denken aan de show, make-up, haar, etcetera. Zodat het één geheel wordt.”

Ploen begon al in 2018 met het ontwikkelen van de lijn waarmee ze uiteindelijk Kunstbende Live won. Waar ze al gauw tegenaan liep was dat, juist omdat het zo lang duurde, ze niet meer tevreden was met de oudere designs.

“Met fashion ben je best lang bezig en je groeit vaak met je collectie mee. Deze collectie ben ik bijvoorbeeld twee jaar mee bezig geweest en wat ik aan het einde kon had een heel ander niveau dan het ding wat ik aan het begin had gemaakt. Zo vond ik na twee jaar de dingen die ik aan het begin had gemaakt lang niet zo goed meer als de dingen die ik aan het einde had gemaakt. Het belangrijkste voor mij is dat ik achter m’n concept sta.”

Ploen: “Bij fashion heb je op heel weinig plekken een podium om je kunst te laten zien, bij Kunstbende kun je het juist op een optimale manier presenteren. Je krijgt van de juryleden altijd goede bruikbare feedback, je ontmoet veel nieuwe creatieve mensen en het is gewoon ontzettend leuk. Het voelt als een familie.”

Dawn (16): “Door heel veel fouten maken leer je.”

Toen Dawn twaalf was begon haar moeder een opleiding als Coupeuse. Daardoor kwamen er veel naaimachines bij Dawn thuis, wat haar inspireerde. Elke zaterdag gingen ze samen naar de lapjesmarkt om stof te kopen. Na een tijdje begon ze haar eigen kleding te maken, en dit jaar stond ze op de landelijke finale van Kunstbende in de categorie Fashion.

Voor Dawn was haar moeder echt haar opstapje naar de fashion-wereld. Er komt dan ook veel tijd bij zitten. Dawn vertelt: “In elke vakantie en elk weekend spendeerde ik mijn vrije tijd met kleding naaien, en door heel veel fouten te maken leer je.” Ze benadrukt ook dat het heel veel oefenen is en draait om bepaalde technieken die je moet leren. “Ik heb ook echt veel kledingstukken weggegooid.”

De zus van Dawn had ooit meegedaan met Kunstbende, dus de naam was voor haar niet onbekend. Toen iemand in haar kring de naam opnieuw noemde besloot ze ook mee te doen in de categorie Fashion. Ze was net te laat voor 2019, dus had een volledig jaar ter voorbereiding.

Dawn: “Ik heb een heel jaar lang kunnen tekenen en zoeken naar ontwerpen die ik mooi vond. Gewoon heel veel naaien, opnieuw beginnen, etcetera.” Haar uiteindelijke lijn noemde ze ‘de zee is mijn anker.’ Ze vertelt: “Ik heb het thema verwerkt door middel van de stoffen en kleuren die ik heb gebruikt. Ik ben pas tevreden als mijn lijn perfect is, maar ik wil ook dat het grote geheel perfect is, ik wil dat het heel erg eigen is.”

De spanning van meedoen van Kunstbende was een hele nieuwe ervaring voor Dawn. “De voorbereiding voor de finale was veel spannender dan de voorronde, omdat de zaal en het podium groter was. Wel scheelde dat ik voor de finale niks meer hoefde te maken dus dat was minder stress. De spanningsboog was dan wel juist weer groter.”

Met haar lijn won Dawn de voorronde van Kunstbende Utrecht. Volgens Dawn was het een fantastische ervaring: “Meedoen aan kunstwedstrijden is gewoon een kwestie van doen. Er zit veel werk in, maar de ervaring die je krijgt is heel tof – het is sowieso al best bijzonder als je een kledingstuk kan maken. Het podium dat je word aangeboden is echt heel vet. Je komt er veel verder mee.”