Interviews DJ

Borus (18): “De adrenaline die ik kreeg was onevenaarbaar”

Borus draait al vier jaar als zijn stagenaam Saigai zware Bass-muziek als Dubstep, Drum & Bass en Riddim. Met zijn grote broer als idool deed hij de afgelopen vier jaar mee aan Kunstbende en stond hij dit jaar voor het eerst in de finale na de voorronde in Limburg te hebben gewonnen.

Borus begon vlak voor zijn eerste deelname in 2017 pas met draaien. Borus: “Ik ben twee maanden begonnen voordat ik het eerst meedeed, omdat mijn broer ook altijd meedeed. Hij inspireerde me en ik vond het altijd heel gaaf. Het produceren kwam twee jaar geleden erbij omdat ik het gewoon erg graag wilde. Ik wilde meer experimenteren, kwam erachter dat ik er wat mee kon, en had veel ideeën die ik graag wilde uitwerken”

De voorronde in 2017 was Saigai’s eerste verschijning op het grote podium. “De adrenaline die ik kreeg was onevenaarbaar met wat dan ook.”

Vaak draaien DJ’s wat meer herkenbare genres als House of Electro. Borus koos specifiek voor de wat zwaardere muziek in het elektronische spectrum. Borus: “De nummers die ik draai zijn niet heel erg toegankelijk, genres als Dubstep en Heavy Bass zijn vaak niet waar het publiek specifiek naar zoekt en ik ben vaak ook de enige in voorrondes die zoiets draait. Ik weet dat het iets is waar men naar kijkt, dus ik voeg vaak wel een meezingbare of herkenbare track toe in m’n set, maar ik draai de muziek vooral omdat ik het gaaf vind, omdat ik ermee laat zien wie ik ben en om tegen de norm in te gaan.”

Borus laat zich ook niet makkelijk beïnvloeden door wat het publiek denkt: “Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik mezelf moet blijven. Mijn genre is natuurlijk vrij uniek en het plaatje eromheen moet ook echt goed kloppen. Ik trek me niks aan van wat andere mensen vinden van wat je doet. Als jij vindt dat het goed klinkt dan is dat super. Doe gewoon wat je leuk vind. Kijk wat je met de feedback kan maar blijf in je eigen straatje.”

Het grote voorbeeld van Borus is zijn broer, die voor hem ook altijd mee deed aan Kunstbende. Borus: “Ik heb zelf geen draaitafel, ik oefen altijd in een studio in Venlo, en ook al is het geen Kunstbende-seizoen werk ik thuis of huur ik dus een studio en dan probeer ik dingen gewoon uit op knoppen. Ik laat mezelf inspireren door heel veel naar verschillende muziek te luisteren, en het produceer-gedeelte doe ik vanaf thuis. Ik stuur het altijd naar mijn broer en zo leer je van elkaar.”

Saigai gebruikt draaien als moment om zijn energie kwijt te raken, en de zware muziek helpt hem daar ook vaak bij. “Ik zoek naar momenten die echt origineel van ‘mij’ zijn zodat ik het publiek kan mee slepen, zodat ik tijd heb om m’n stage presence te laten blijken.”

Ruben (16): “Het belangrijkste is de keuze van hoe je een setlijst maakt”

Ruben deed in 2019 mee aan Kunstbende in de categorie DJ in Groningen. Hij haalde daar toen de derde plaats, wat naar meer smaakte. Dit jaar deed hij opnieuw mee, met meer succes. Hij won de voorronde wat hem een ticket naar Kunstbende Live opleverde.

Ruben begon al op jonge leeftijd met het zelf produceren van muziek, namelijk op zijn dertiende. Drie jaar daarvoor was hij al begonnen met het draaien van House-setjes. Ruben vertelt: “Je komt die muziek tegen, denkt ‘oh dit is vet, dit wil ik ook!’. Je begint met het kopen van een setje, daar ga je mee spelen, kijken wat welke knopjes doen en op den duur leer je hoe het werkt en hoe je er soepel mee om kan gaan.”

Ruben leerde Kunstbende via school kennen, waarna hij besloot mee te doen. Voor het draaien van een set merkt hij vaak wel nerveus te zijn, maar hij zegt ook dat dat het alleen maar leuker maakt.

“Ter voorbereiding probeer ik gewoon rustig aan te blijven. Het stressen is stiekem wel leuk, het geeft het een bepaalde kick. In het begin heb je natuurlijk zo’n trilhandje van zenuwen, maar naarmate je speelt gaat dat weg.”

Voor Ruben was het belangrijkste wat hij heeft geleerd structuur: “Het belangrijkste is de keuze van hoe je een setlijst maakt. Niet dat je willekeurig van house naar hip-hop springt en dan naar happy hardcore. Niet van de hak op de tak, maar een logische volgorde volgen.”

Het kiezen van welke nummers je draait is voor Ruben een kwestie van het publiek aanvoelen. Ruben vertelt: “Ik kies de nummers on the spot op het moment dat ik draai. Normaal is er publiek en draai je wat het publiek wilt, je kijkt wat ze leuk vinden en gaat daar mee door.”

Wat Ruben ook fijn vond aan de finale was het contact met de andere deelnemers uit de overige provincies. “We zaten met alle andere DJ’s in een appgroep en het contact daar was heel leuk. Je leert zo weer andere mensen kennen en bouwt een netwerk op. Je leert er heel veel van.”

Interviews: Cas van Asseldonk