Interviews Dans

Mika (13): “Het maakt niet uit als het niet in één keer lukt, als je blijft oefenen kom je er vanzelf wel.”

Mika Brunt was zes jaar oud toen hij begon met dansen. Hij kwam terecht bij een selectiegroep en danste daar wedstrijden, maar zijn niveau was daar al te hoog. Een switch van school en zeven jaar oefenen brachten hem tot de finale van Kunstbende Dans, waar hij stond namens de provincie Zuid-Holland.

Mika begon met dans om zo zijn energie kwijt te kunnen. “Ik had die vroeger namelijk heel veel!” vertelt hij. “Ik kwam terecht bij een selectieteam waar ik ongeveer drie jaar heb gezeten. Toen mochten we wedstrijden dansen enzo, maar uiteindelijk werd ik uit die selectie gezet omdat mijn niveau te hoog was.”

Hij liet het er niet bij zitten en besloot naar een andere school te gaan. “Ik ben toen bij een andere dansschool terecht gekomen en daar zit ik nu al vanaf m’n negende. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat het niet uit maakt als het niet in één keer lukt. Als je blijft oefenen kom je er vanzelf wel.”

Mika kreeg daar les van de baas van de dansschool, die hem voorstelde om buiten de groep om ook solo te dansen. Zo kwam hij via-via terecht bij Kunstbende en besloot hij mee te doen. Oorspronkelijk wilde hij met een groep dansen waarvan hij zelf de choreo had gemaakt, maar toen brak Corona uit.

“Door corona konden veel mensen niet goed oefenen dus ben ik solo gegaan en heb ik binnen drie à vier weken vóór de voorronde een solo-choreografie moeten maken om mee te doen.”

Zijn act viel goed in de smaak bij de jury in Zuid-Holland, want hij kwam als winnaar thuis. Voor Mika is het belangrijkste van zijn choreografie de boodschap erachter. “Ik ben vroeger erg gepest. Het nummer waar ik op danste heet ‘Mercy’, heb genade. De boodschap erachter is dat iedereen anders is, iedereen is wie hij is. Daar heb ik het omheen gebouwd.”

Waar voor veel mensen de finale vaak spannender is dan de voorronde, was dat voor Mika niet het geval. “De voorbereiding voor Kunstbende Live vond ik minder stressen dan de voorronde, aangezien je dan al een beetje van de voorronde weet hoe alles in elkaar steekt. Natuurlijk vond ik het alsnog wel spannend. Ik ben zelf niet zo goed met zenuwen, maar meestal gaan die vanzelf weg als ik eenmaal dans. Van tevoren haal ik altijd diep adem en dan: Gewoon gaan.”

Mika zegt veel te hebben geleerd van zijn deelname. “Je kijkt natuurlijk ook naar alle andere finalisten en ik heb zo pasjes geleerd van anderen die ik nog nooit had gezien. Daarom heb ik meegedaan, om nieuwe dingen te leren, om ervaring op te doen.”