Voorronde Friesland Live

Winnaars

Dans
🥇 Irma
DJ
🥇Nextbeat
🥈 DJ Twistdutch
🥉Sonson
Expo
🥇Esmee de Boer
Film
🥇May Studios
Muziek
🥇The Attic
🥈 Else Lena
🥉Jeldou
Taal
🥇Rinske
Theater
🥇Rixt

Presentatoren

Maeike de Jong
Maeike de Jong is vandaag jullie presentatrice in de Kleine Zaal voor de categorieën Dans, Muziek en DJ. In het dagelijks leven is zijn werkzaam als therapeut binnen de kind- en jeugd GGZ en daarnaast volgt zij de studie tot gedragswetenschapper. Haar ontspanning vindt zij in dansen, zingen, rappen, gitaarspelen, acteren, schrijven, schilderen en presenteren. Zij begrijpt daardoor als geen ander dat jongeren expressie nodig hebben als uitlaatklep en als bron van energie. Creativiteit en cultuur is tenslotte het mooiste wat er is, het is een broedplaats wat ervoor zorgt dat je in ontwikkeling blijft.
Rens Weijenborg
Rens is een artiest met een glimlach en een knipoog. Een mengelmoes van jamsessies, rap en poëzie. Hij presenteert zichzelf vol enthousiasme en verheugd zich enorm op de voorronde. In 2014 deed hij zelf mee met de categorie muziek! Met veel bombarie liep hij backstage rond om vervolgens helaas niet te door te gaan. De les leert de aanhouder wint want via een omweg staat hij nu toch op de voorronde in Friesland.

Jury

Muziek

André Becker
André Becker is gitarist, zanger en ‘geestelijk vader’ van Pink Floyd Project. Deze band steeg in korte tijd tot grote hoogte en wordt al enkele jaren gezien als een van de beste Pink Floyd tributesbands van Europa. Succesvolle tournees volgen in binnen en buitenland. André scoorde het afgelopen decennium hits met de Oostenrijkse zanger Falco Luneau, speelde onder meer met Waylon en Van Dik Hout en is een ervaren studiomusicus. Tegenwoordig ligt de focus alleen nog op Pink Floyd Project en geeft hij met veel plezier en toewijding gitaarles voor Gitaarinstituut Friesland en geeft hij bandcoaching aan bands en artiesten die gecoacht willen/moeten worden voor bijv. (televisie)talentenjachten of andere media optredens.
Sybren Schaafsma
Sybren Schaafsma, beter bekend als De Doelleazen. Sybren staat links op de foto samen met de andere Doelleazen, Ronald en Appie Goud. Samen zetten zij alle kroegen, café's en feesttenten op de kop. Ze produceren hits op bekende Friese nummers zoals: “Mem van Doutsen” – Strawelte, “Strjitlizzer” – bricquebec en “De Alde Boekebeam” – Pigmeat.

Theater

Brecht Wassenaar
Brecht Wassenaar (1989), woonachtig in Leeuwarden, studeerde in 2012 af aan de opleiding Docent Theater. Sindsdien werkt ze als freelance actrice en theatermaker. Zo is ze onder andere verbonden aan het professionele theatergezelschap Tryater, speelt ze mee in het kinderprogramma Kening Hert en Harry Hazzy van Omrop Fryslân en regisseert elk seizoen ergens in Friesland een voorstelling of iepenloftspul. Brecht is een culturele duizendpoot, met een grote liefde voor het mooie vak theatermaken!
Kitty Goemaat
Kitty (1994) verhuisde op haar 14de met haar ouders vanuit de Randstad naar het Friese platteland. Daar maakte ze snel de middelbare school af en vertrok naar Leeuwarden om de MBO-opleiding Artiest Theater te volgen. Op het MBO kwam ze in aanraking met kleinkunst en was meteen verkocht. Nog tijdens de opleiding zocht ze een regisseur en maakte een voorstelling waarmee ze in 2014 het Leeuwarder Cabaret Festival won. Dat opende deuren. Sindsdien heeft Kitty veel ervaring opgedaan als cabaretière in allerlei buurthuizen en kleine theaters. (foto: Anne van Zantwijk)

DJ

Stein Hugens
Als klein jochie had Stein altijd al een grote passie voor alles wat te maken heeft met muziek. Toen hij als 14-jarig jochie een oud Pioneer setje op de kop kon tikken voor een leuk prijsje, was de beslissing snel gemaakt. Na veel oefenen mocht hij op steeds meer feestjes te draaien. Eerst waren dat feestjes van voornamelijk vrienden en andere bekenden, maar met verloop van tijd kwamen hier ook andere feesten bij. Toen hij naar Leeuwarden verhuisde om te gaan studeren, kreeg hij steeds meer boekingen. Aan het begin waren het vooral kroegen waar hij commerciële muziek draaide, later werden dat clubs en feesten waar hij meer zijn eigen ding kon doen en de underground genres kon draaien. Als artiest heeft hij op bijna alle soorten feesten gehad: Leeuwardense kroegen zoals Shooters, evenementlocaties als Neushoorn (Leeuwarden) en De Graanfabriek (Groningen) en zijn vaste thuisbasis: Club Hemingway in Leeuwarden. Hij heeft lineups gedeeld met verscheidende nationale als internationale grootheden binnen de undergroundscene. De nu 24-jarige Stein Hugens heeft bijna alle genres gehad in z'n diverse carrière, waar het begon met vooral commerciële Top 40, Trap en Big Room, heeft hij uiteindelijk besloten te doen wat hij het liefste deed: zich focussen op de underground genres zoals Techno, House en Drum & Bass. Sinds hij in Leeuwarden woont is hij niet alleen meer achter de draaitafel te vinden, maar ontdekte hij ook een nieuwe passie: het organiseren van evenementen. Begin 2017 is Stein, samen met een paar andere studenten, begonnen met het underground concept WASHOK. Wat begon als een feestje met 50 bezoekers, groeide snel uit naar een van de grootste feesten van Leeuwarden met ruim 500 bezoekers op de 5e editie. Niet alleen heeft hij z'n vingers gebrand aan het organiseren van evenementen, maar recent ook livestreams.
Joey Hobma
Joey Hobma of wel DJ AKAJ is een evenementenorganisator en Drum ‘n Bass DJ die verantwoordelijk is voor de meeste underground feestjes in Leeuwarden. Anahata en Pollepel Raves zijn Joey's twee projecten die up-en-coming zijn voor de rave-scéne en zal verder uitgroeien tot één van de grootste projecten voor Leeuwarden. Als je naar underground raves gaat kom jij Joey tegen. Daarnaast heeft Joey op programma's gestaan voor Into the Summer en Kabelbreuk.
Peter Tanahatoe

Film

Leon Vervoort
Begonnen voor de camera en op de bühne. 6 jaar geacteerd bij verschillende theatergemeenschap 'Loods13', de vooropleiding van de Toneelschool 'De Noorderlingen' gevolgd, gespeeld in muziektheaterstuk 'Het Pauperparadijs' voor ongeveer 83.000 mensen. Gespeeld in verschillende shortfilms en 3 jaar gepresenteerd voor het YouTube kanaal 'Tieners'. Later de switch gemaakt naar Regie, begonnen bij de regie van YouTube kanalen en later doorgegaan op film. Afgelopen jaar mijn eigen film geschreven en gevisualiseerd en inmiddels aangenomen op de Nederlandse Filmacademie.
Cher Videoproducties

Dans

Angela van Arendonk
Mijn verhaal start in mijn kinderjaren. Ik deelde verhalen voor de spiegel of aan mijn familie door dans, zang en acteren. Als tiener choreografeerde ik voor ‘van der Lei Showproducties’ en heb ik Kunstbende Friesland gewonnen in de categorie dans. Deze passie ontwikkelde zich verder aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Met mijn diploma op zak startte ik mijn eigen bedrijf om verhalen te vertellen als choreograaf, danser en theatermaker. Door danslessen leer ik anderen om hun eigen verhaal te delen door middel van dans. Ik werk met verschillende formaties op uiteenlopende podia. Altijd is mijn doel om te inspireren en mensen te bewegen naar verbinding met zichzelf en anderen.
Manon Adrianow
Als klein meisje van 4 begon ze met dans lessen in Sneek. Al snel groeide haar passie voor deze kunstvorm en op haar 17e vertrok Manon naar Arnhem om daar verder te studeren aan de dansopleiding van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Na het behalen van haar opleiding heeft ze ervaring opgedaan in verscheidene dansgezelschappen in onder andere Zwitserland en Engeland. Sinds kort is ze weer in Friesland waar ze binnenkort begint bij het nieuwe gezelschap Ivgi&Greben.
Willy van Assen
Ik ben Willy van Assen, ik dans vanaf mijn 5de. Het plezier dat ik beleef aan dansen geef ik graag door. Na mijn lerarenopleiding (basisonderwijs) heb ik de opleiding Dansexpressie in Amsterdam gevolgd. Ik geef dansles op basisscholen, AZC's en peuterscholen. Daarnaast werk ik voor theater en mienskipsprojecten waar ik dans voor maak. Zelf dans ik bij dansgroep 'De Meisjes' uit Leeuwarden en eerder danste ik regelmatig op festivals voor 'Curious Behaviour' uit Amsterdam en bij dansgroep 'Lenta' uit Leeuwarden. Naast mijn werk als 'dansjuf' werk ik ook als community kunstenaar. Ik geef danslessen en maak dansstukken bij Danswil. Ik inspireer professionals die werken met het jonge kind bij Dansverhaal.nl Ik dans (op dit moment) in een meedansvoorstellling op de boerderij voor kleuters, De Molkwei, over koeien en melk. Dit doe ik bij Stichting De Beweging.

Expo

Bonny Dijkstra
onny Dijkstra is een kunstenaar uit Leeuwarden, zijn nieuwsgierige aard heeft hem ertoe gebracht veel van de wereld te verkennen en kunst heeft hem altijd geïnspireerd. Zijn missie is simpel: de wereld veroveren met zijn kleurrijke, abstracte kunst zodat hij daarna, net zoals Van Gogh en Van Rijn, het eeuwige leven heeft.
Joke Lunsing
Joke Lunsing is opgegroeid als dochter van een kleermaker. Als jong meisje leerde ze al naaien en als student groeide haar liefde voor Kunst & Design. Na het afronden van haar opleiding begon Joke als designer te werken in de creatieve industrie. Joke ontwikkelde concepten voor kleding en aanverwante producten die over de hele wereld werden geproduceerd. Als kunstenaar werkte Joke samen met anderen om een bijenkorf van 4,5 meter te maken, helemaal bedekt met vilt om bijen onder de aandacht te brengen.
Judith Bijlsma
Judith is illustrator en tekenaar. Oprichter van Lifebetweenplants. Een creatief bedrijf dat illustraties en muurschilderingen maakt gebaseerd op de natuur en waar duurzaamheid, ambacht, verwondering en oog voor detail erg belangrijk zijn.

Taal

Kuo Weh Ho
KUÒ is rapper en hiphop-ondernemer. Met zijn Singaporese-Chinese roots profileert hij zichzelf als een bruggenbouwer tussen de Oosterse en Westerse kijkwijze met zijn rapteksten. In het verleden heeft hij onder andere opgetreden op Welcome to the Village, Psy-Fi & de officiële opening van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Daarnaast heeft KUÒ op voorprogramma's gestaan en samengewerkt met bekende artiesten als Ali B, Typhoon en The Opposites.
Bart van der Vinne
Bart van der Vinne, artiestennaam de Woordensmid, kort samengevat is hij cultureel ondernemer. Hij verzorgt workshops rap en poëzie, treedt op als rapper en spoken word artiest, en hij werkt momenteel samen met up North aan zijn eigen voorstelling.
Joël Huitema
Joël Huitema schrijft al sinds zijn zeventiende gedichten die in Friese literaire tijdschriften verschenen. Sinds vorig jaar publiceert hij onder zijn dichtersnaam Joël Hut in eigen beheer: zowel poëzie als proza. In zijn werk staat de wisselwerking tussen vorm en inhoud centraal. Bijzonder hierbij is dat hij het Zuidwesthoeks Fries gebruikt, een hoofddialect van het Fries.

PROGRAMMA TAAL

PROGRAMMA DANS

PROGRAMMA THEATER

PROGRAMMA MUZIEK

PROGRAMMA EXPO

PROGRAMMA FILM

PROGRAMMA DJ

Prijzen

De enige echte Kunstbende Award
Kunstbende
Coaching & finaleplek
Kunstbende & partners
Merchandise
Kunstbende

Voorronde gewonnen ... en dan?

Op zondag 5 september is er speciaal voor alle finalisten een Finalistendag in Q-Factory in Amsterdam. Hierin word je klaargestoomd voor de finale op 2 oktober in de Kromhouthal in Amsterdam!

 

Corona

Of je nou optreedt of gast bent op de voorronde, in deze gekke tijden staan jouw veiligheid en gezondheid meer dan ooit voorop. Op onze corona-pagina lees je alles over de maatregelen van Kunstbende voor deelnemers en bezoekers. Ook elk podium heeft maatregelen getroffen, deze kunnen verschillen per podium.

SUBSIDIËNTEN & SPONSORS